OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARI İÇİN BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI ÖNERİLERİ -2

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARI İÇİN BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI ÖNERİLERİ -2

   Teknolojik araçlar çocukların gelişimini hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle teknolojinin bilinçli kullanımı çok önemlidir. Teknolojinin çocuk eğitiminde olumlu kullanılması durumunda çocukların el-göz koordinasyonunu geliştirir, somut dönemde olan okul öncesi dönem çocuklarının çeşitli uygulamalar ile günlük hayatında göremeyeceği şeyleri (Gezegenler, dinozorlar, çeşitli online müzeler vb.) görmesini sağlayarak somut öğrenmesini destekler ve ufkunu arttırır. Dijital oyunlar çocukların matematik becerilerini geliştirir, matematiğe karşı olumlu tutuma sahip olmalarını sağlar.

29.04.2024 384

   Ekran karşısında çok fazla olumsuz uyarana maruz kalan çocuklarda saldırganlık davranışı gözlenmektedir. Teknolojik aletlerin sürekli kullanımı sonucunda eklem ve kas ağrıları, göz ve kalp hastalıkları, stres bozukluğu, omurga hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır.

 ***  Sizin ve çocuğunuzun bilinçli teknoloji kullanımı için öneriler:

*Teknolojik Aletleri Çocuk Bakıcısı Olarak Kullanmayın. 

Çocuğunuzla geçireceğiniz vakti planlayın ve evde yapmanız gereken işleri çocuğunuza açıklayın. Günün ona ayrılan bölümünden sonra yemek, temizlik, ütü gibi işlerinizi yaparken çocuğunuzun bireysel olarak yapabileceği etkinlikler planlayın ya da ev işlerinde ona da ufak görevler vererek birlikte uyumlu şekilde çalışın. Aile bireylerinden abla, abi, teyze, kardeş, dede, nine ile birlikte vakit geçirmelerini sağlayın. 

 

*Teknolojik Aletlerin Amacına Uygun Kullanımında Çocuklara Model Olun:

Çocuğunuzun teknolojik cihazları doğru şekilde kullanmasını sağlamak için öncelikle siz örnek olun. Örneğin telefon veya tablet kullanırken, düzenli aralıklarla mola verin ve ekran sürenizi sınırlayın. Ailece vakit geçirdiğiniz zamanlarda telefonla meşgul olmayın. Aile yemeklerinde televizyon izlemek yerine sohbet edin. Çocuğunuzun tabletle geçireceği zaman yerine birlikte hikaye okuyun. Ayrıca, çocuğunuzun izlediği içerikleri ve kullandığı uygulamaları gözden geçirin ve onlar için güvenli ve eğitici seçenekleri araştırın.

 

*Çocuğunuzun Yaşına Ve Gelişimlerine Uygun Destekleyici Programlar Seçin:

Çocuğunuzun yaşına ve ilgi alanlarına uygun olan eğitici uygulamaları veya programları seçerek gelişimini destekleyin. Örneğin okuma sevgisi kazanması için interaktif hikâye kitapları veya matematik becerilerini güçlendirmek amacıyla eğlenceli matematik oyunları tercih edin.

 

*Güvenli Aile Uygulamalarını Kullanın:

 Çocuğunuzun dijital güvenliğini sağlamak için güvenli aile uygulamalarını kullanın ve bu konuda ilgili bakanlıklarca hazırlanan platformları araştırın. Bu uygulamalar, çocuğunuzun internet erişimini ve ekran süresini kontrol etmenize yardımcı olabilir ve çevrimiçi tehlikelere karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca, çocuğunuzla internet kullanımıyla ilgili açık ve dürüst iletişim kurarak onun dijital güvenlik konusunda bilinçlenmesini sağlayın. 

 

*Oyunlarınız Teknolojiden Uzak Olsun:

 Çocuğunuzla teknolojik alet kullanmadan oyun kurarak oynayın. Örneğin, birlikte resim yapın, blok oyuncaklarıyla yapı inşa oyunları oynayın, doğada yürüyüş yapın. Çocukken oynadığınız geleneksel çocuk oyunlarını çocuğunuza öğretin ve birlikte oynayın. 

 

*Mahremiyetinize öenme verin:

Çocuğunuza özel anların, size ve çocuğunuza ait olduğunu hatırlayarak bunları sosyal medyada paylaşmayın ve çocuğunuza bu konuda örnek olun. Çocuğunuzun her anını sosyal medyada paylaştığınızda onu kötü niyetli kişilerce uygulanacak çocuk istismarına açık hâle getirdiğinizi unutmayın. Ev adresinizi, kimlik bilgilerinizi, doğum günlerinizi dolandırıcılığa karşı sosyal medyada paylaşmayın. 

 

26-04-202411-11-202308-11-2023