OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARI İÇİN BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI ÖNERİLER

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARI İÇİN BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI ÖNERİLER

   Teknolojik araçlar çocukların gelişimini hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle teknolojinin bilinçli kullanımı çok önemlidir. Teknolojinin çocuk eğitiminde olumlu kullanılması durumunda çocukların el-göz koordinasyonunu geliştirir, somut dönemde olan okul öncesi dönem çocuklarının çeşitli uygulamalar ile günlük hayatında göremeyeceği şeyleri (Gezegenler, dinozorlar, çeşitli online müzeler vb.) görmesini sağlayarak somut öğrenmesini destekler ve ufkunu arttırır. Dijital oyunlar çocukların matematik becerilerini geliştirir, matematiğe karşı olumlu tutuma sahip olmalarını sağlar.

   Günümüzde teknoloji araçları genelde eğlence ve oyun amaçlı kullanılmaktadır. Ebeveynlerin teknolojiye yönelik aşırı ilgilerini model alan çocuklar, özellikle teknolojik aletlerden gelen ses ve görüntülerden kolayca etkilenerek vakitlerinin çoğunu bu aletlerle geçirmektedir.

26.04.2024 133

*** Sizin ve çocuğunuzun bilinçli teknoloji kullanımı için öneriler:

 1. Çocuğunuzu Uygun Yaşta Teknoloji İle Tanıştırın.

 

Günümüzde çok erken yaşlardan itibaren teknolojik araçların kullanımında aşırılık görülmektedir. İki yaşından önce bebeğinizi görüntülü konuşma dışında teknolojiden uzak tutun ve teknolojiyle tanıştırmayın.

2. Aile İçi İletişimi Güçlendirin.

Çocuklar, aile içi etkileşimin yüksek olduğu ortamlarda teknolojik araçlara ilgi göstermez. Çocuğunuz için öncelikle etkin olabileceği, keşifte bulunabileceği, iletişim kurabileceği ortamlar oluşturun. Çocukların veya ailelerin teknolojik araçlarla çok vakit geçirmesi, çocukların en önemli ihtiyaçları olan sevgiden, sıcak bir sarılmadan ve ilgiden yoksun kalmalarına neden olur. Bu nedenle aile olarak teknolojiden uzak geçireceğiniz alanlar planlayın ve teknolojik araçlara karşı olan ilginizi sınırlayın.

3.Teknolojiyi Gün İçerisinde Sürekli Kullanmayın.

Çocuğunuza yemek yedirirken, çocuğunuzu uyuturken ya da çocuğunuzun davranış kontrolünü sağlarken teknolojiden uzak durun. Teknoloji kullanmak yerine çocuğunuza yediği yemeği tanıtmak, onunla konuşarak bağ kurmak beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde geliştirecektir. Uyku vaktinde teknolojiyi kullanmak yerine bir hikâye kitabı okuyarak çocuğunuzu sakinleştirebilir ve onun uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz.

4. Teknolojik Aletleri Çocuğunuzla Birlikte Kullanın.

Çocuğunuz teknolojik aletleri kullanırken onun yanında olun, yeni yükleyeceğiniz uygulamaları onunla birlikte keşfedin. Çocuğun karşısına aniden çıkabilecek bildirimleri hemen yönetin. Bu şekilde olası risk durumlarını engelleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.  

5.Teknolojik Aletlerin Kullanımında Süreye Dikkat Edin.

Aşırı ekran süresi çocuğunuzun fiziksel aktiviteden ve sosyal ilişkilerden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu sebeple ekran süresini kontrol altına alın. 

6.Teknolojik Araçların Bakımını Düzenli Aralıklarla Yapın.

Çocuğunuzu tehlikeli durumlar konusunda bilgilendirin. Elektrik kaçaklarına dikkat edin, uzun olan kabloları çocuğun hareket alanından kaldırın. Çocuğunuz için risk olabilecek teknolojik aletlerdeki çatlak, kırık vb. durumları kontrol edin.

7.Teknolojik Aletleri Ortak Alanlarda Kullanın.

Teknolojik aletleri çocuğunuzun odasında değil oturma odası gibi ortak alanlarda bulundurun ve çocuğunuza orada kullanabileceğini açıklayın. Çocuğun teknolojik aletleri odasında kullanması, kullanım süresini aşmasına ve uyumadan önce tablet/telefon izlemesine sebep olabilir. 

 

26-04-202428-02-202412-11-202308-11-2023