ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ROL MODEL ALMA

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ROL MODEL ALMA

Çocuklarımız, erken çocukluk dönemi de dahil olmak üzere öncesinde yakın çevresinden olmak üzere etraflarında sürekli olarak özendikleri, imrendikleri karakter ve kişileri örnek alma eğilimindedir.

Model almak en etkili öğrenme yollarından biri olduğu için, çocuğun gelişimi açısından da büyük önem arzetmektedir.

Anne ve babalar çocuklarında görmek istemeyecekleri, tasvip etmeyecekleri davranışları kendileri de yapmaktan uzak durmalıdırlar.

Bir problemle karşılaşıldığında anne veya baba agresif davranıyor, argo kelimelerle konuşuyor ise, çocuk da bir çözüm yöntemi olarak anne babanın yolundan gidecek ve agresifliği öğrenecektir.

Bunun tersi durum olmak üzere, çocukta olması istenilen olumlu davranışın, anne baba olarak çocuğun önünde sürekli sergilenmesi, onun bu davranışı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Sorun çözümünde sakin konuşmak ve sinirlenmeden,hakarete baş vurmadan konuşabilmek, kitap okumak, her gün saatlerce dijital ortamlarda eğlenmek gibi davranışları çocuklar otomatikmen hafzalarına alacaklardır.

08.02.2024 208

Bütün ebeveynlerin çocuğunu olumsuz davranışları nedeniyle eleştirmeden ve ona ceza vermeden önce bir dönüp kendilerine bakmaları , “ Ben nasıl davranıyorum, onun için iyi bir örnek oluşturuyor muyum ?” sorusunu kendilerine sormaları  çok önemlidir. 

05-01-202407-12-202302-12-202328-11-2023