ÇOCUĞUN ÖZ DENETİM YETENEĞİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

ÇOCUĞUN ÖZ DENETİM YETENEĞİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

   Öz denetim, çocuğun kendi kendini yönetme yeteneğini kazanmasıdır. Anne ve babası yanındayken korktuğu için kurallara uyan ama onlar uzaklaştığında kurallara uymayan çocuklar, öz denetimlerini kazanamamışlardır. Bu nedenle çocuk; korktuğu için kurallara uymamalı, kuralların değerini içselleştirerek yalnız başına iken de duruma uygun davranışları sergilemelidir

03.06.2024 167

   Öz Denetimi Geliştirmek İçin Yapılması Gerekenler:


*Koşulsuz Sevgi Vermek:

   Sevildiğini ve değer verildiğini hisseden çocuk, çevresinde konulan kurallara uygun davranışlar sergiler. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarına sevgilerini ve onlara değer verdiklerini bir koşula bağlamadan sunmalıdır.

* Tutarlı Davranışlar Sergilemek:

   Çocuğun aynı davranışına farklı zamanlarda farklı tepkiler vermek çocuğun bocalamasına neden olur. Bu nedenle aileler çocuklara karşı davranışlarında tutarlı olmalıdır.

*İletişimde Açık Olmak:

   İletişimde kullanılan kavramların çocuk tarafından anlaşılması önemlidir. İstenmeyen davranış meydana geldiğinde çocukla göz teması kurarak kesin bir ses tonu ve yaşına uygun kelimelerle istenen davranış çocuğa ifade edilmelidir.

*Problem Çözme Becerisi Kazandırmak:

   Çocuğa problem çözme becerileri kazandırmak için; yapabileceği işlerle ilgili sorumluluk vermek, sorunlarını kendisinin çözmesi konusunda destek sağlamak, çeşitli problem durumları ve çözümleri ile ilgili örnekler sunmak gibi yöntemler kullanılabilir.

 

28-05-202403-06-202428-05-2024