SU TASARRUFU KONUSUNDA BİZE DÜŞEN GÖREVLER

SU TASARRUFU KONUSUNDA BİZE DÜŞEN GÖREVLER

Ülkemiz su kaynakları bakımından üzülerek söylemek gerekirse, ''su fakiri ülkeler'' kategorisinde yer almaktadır.

Hayatımızda olmazsa olmazların ilk sırasında yer alan su hususunda, bizlere önemli görevler düşmektedir.

Hiç bitmeyecek gibi düşündüğümüz su kaynaklarımız, gün gelip tükenebilir gözüyle görmeli ve üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz.

30.11.2023 391

***Suyu tasarruflu kullanma konusunda bireysel olarak yapabileceklerimizi şöyle sıralayabiliriz:

***Musluklarınızı Gereksiz Yere Boşa Akıtmamalıyız

   Dişlerinizi fırçalarken,ellerinizi yıkarken musluğu kapatıp suyun boşa akmasını engelleyebilir ya da eğer bulaşıkları sudan geçiriyorsanız onları makineye yerleştirirken suyu kapatarak tasarruf edebilirsiniz.

***

***Meyve ve Sebze yıkarken su tasarrufu
Meyve ve sebzelerimizi musluktan akan suyun altında yıkamak yerine, su dolu bir kabın içinde yıkayabilir ve daha sonra kaptaki suyu da çiçeklerimizi sulamada değerlendirebiliriz. Kabın yarısına kadar su koyalım. Sebze ve meyvelerimizi bir süre suda beklettikten sonra musluğumuzu yavaşça açalım ve hızlıca açalım. Böylelikle aşırı su sarfiyatının önüne geçeceğimizi unutmayalım.

30-11-2023***Çamaşır Yıkarken Su Tasarrufu

Çamaşır makinesini kurduğunuz yerin çevresinde en az 5 cm. boşluk kalmasına dikkat ediniz. Çünkü makine çevresinde hava kolayca hareket edebilmelidir.

Makineyi tam dolu iken çalıştırınız. Tam dolu bir çamaşır makinesi, yarıdolu ve de tasarruf ayarında çalışan iki makineden % 30-50 arasında daha az enerji harcar. Fazla ve eksik çamaşırla yıkama yapmayınız. Eksik halde yıkama yaparken de aynı miktar enerji, deterjan ve su tüketirsiniz. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine, ılık su kullanınız. Durulamayı ve çalkalamayı ise soğuk su ile yaptırınız.

Çamaşırlarınızı temiz ve hijyenik bir şekilde yıkamak için hemen hemen her zaman 60°C yeterlidir. 40°C yerine 30°C yıkayarak, enerjinin yaklaşık yarısından tasarruf edebilirsiniz. Çamaşırlar için doğru yıkama programı seçiniz. Az veya fazla miktarda deterjan kullanımı verimsiz temizleme demektir. Ön yıkama yapmayın. Çamaşırlarınız çok kirli olduğu zaman ön yıkama programını kullanınız. Böylece %15-%30 arasında bir tasarruf yapabilirsiniz.

***Su damlatan arızalı musluklar

Su damlatan arızalı musluklarımıza seyirci kalmayalım. Dakikada yaklaşık 50 ya da 100 damla su akıtan bir musluktan, ayda, 750-1500 litre suyun boşa akıp gittiğini unutmayalım. Evlerimizde, okullarımızda ya da işyerlerimizdeki bozuk ve arızalı musluklarımızın su damlatmasını mutlaka önleyelim.

***Bulaşık ve Çamaşır Makinelerinde Su Kullanımı

 Bulaşıkları ve çamaşırları makinelerini tam dolmadan kullanmamalıyız.Az miktarda su ile daha fazla bulaşık yıkayabilmek için ise makineleri, kapasiteleri dolduğunda çalıştırmak oldukça önemli. Eğer az miktarda bulaşığınız varsa ve kapasite dolmadan makineyi çalıştırmanız gerekiyorsa bu durumda pek çok bulaşık makinesinde bulunan "Yarım Yük" özelliğinden yararlanabilirsiniz.

***Ev temizliğinde su tasarrufu
Kapı önü, balkon, merdivenler, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine, kova, paspas ya da sünger kullanılması, temizlik işlemi süresince yaklaşık 300 litre suyun israf olmasının önüne geçecektir.

Suyla birlikte kullandığımız temizlik maddelerinin miktarlarını kullanım talimatlarına uygun olacak şekilde ayarlamaya dikkat edelim. Gereğinden fazla miktarda kimyasal kullandığımızda durulama için gereğinden fazla su tüketimine neden oluruz. Ayrıca sağlığımız açısından da fazla kimyasal kullanmak tehlikeli olabilir.

*** Bulaşık yıkarken su tasarrufu
Dört kişilik bir aile bulaşıklarını musluk altında elde yıkaması halinde günde yaklaşık 100 litre su tüketmektedir. Ancak bulaşık makineleri aynı bulaşığı 12 litre su ile daha hijyenik olarak yıkamaktadırlar. Bulaşık makinemiz bize yılda yaklaşık 30 ton su tasarruf etmemizi sağlar.

***Tarımsal alanda su tasarrufu
Yeni kullanılan tarımsal sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması ile en az %50 su tasarrufu sağlanmaktadır. Salma sulama ile hem toprağımızın yıkandığını ve tuzluluk oranının yükseldiğini ve zamanda çölleşmeye neden olduğumuzu unutmayalım. Yağmurlama ya da damla sulama sistemleri ile bitkilerimizin ihtiyacı olan suyu en uygun miktarda verme imkânımız bulunmaktadır.

30-11-2023