ÖĞRENCİLERİN SOSYAL BECERİLERİ GELİŞİMİ İÇİN AİLELERE ÖNERİLER

ÖĞRENCİLERİN SOSYAL BECERİLERİ GELİŞİMİ İÇİN AİLELERE ÖNERİLER

Çocuklarda Sosyal gelişim, diğer insanlarla ilişkiler kurmayı ve bunlara değer vermeyi, kendilikle ilgili duyguları ve zaman içinde çeşitli etkileşimlere sosyal uyum sağlamayı kapsar.

Duygusal gelişim ise,çocuğun duygularının farkında olması, bu duygularını ifade edebilmesi ve başkalarının duygularını anlayarak,bunlara tepki verme becerisini anlatır.

Sosyal duygusal beceriler ise; bireylerin yaşantısında sosyal hayata uyum sağlaması, duygularını anlayarak onları kontrol edebilmesi ve bu özelliklere dayalı olarak kendini ifade edebilmesi için gerekli özellikler olarak tanımlanmaktadır.

Çocuklarımızın bu yönüne katkı sağlayarak, onu geliştirmek konusunda ailelere büyük bir sorumluluk düşmektedir.

İşte bu konuda ailelerin yapabileceği farkındalık etkinlikleri...

28.02.2024 104

* Yaşanılan durumlar karşısında alternatif çözüm yolları bulmasını teşvik edin. Mesela; ebeveyn olarak gün içinde yaşadığınız bir problemi çocuğunuzla paylaşın. Onun bu sorunla ilgili çözüm üretmesini sağlayın. Problemin çocuğun düzeyine uygun olmasına dikkat edin.

* Çocuğumuzun farklı insanlarla etkileşim kurabileceği ortamlara katılmasını sağlayın. Mesela; okul dışında katılabileceği etkinliklere (resim, spor kursları, zekâ oyunları vb.) gitmesini teşvik edin.

* Ev içi sorumlulukların her biri aile üyesinin yaşına uygun biçimde paylaştırılmasını sağlayarak bir takım çalışması yapın. Mesela; ev içinde yapılan bir temizlikte herkesin farklı görevler almasını sağlayın.

* Her insanın zaman zaman yardıma ihtiyaç duyabileceğini, bu zamanlarda yardım etmenin ve istemenin doğal olduğunu ifade edin. Mesela; ayakkabılarını bağlayamadığında, anlayamadığı bir konu olduğunda gibi.

* İnsanlar arasında zaman zaman çatışmaların yaşanmasının doğal olduğunu bilmesini sağlayın. Mesela; ev içinde en son yaşanan çatışmayı bu boyutu ile değerlendirin.

26-01-202416-01-202414-12-202307-12-2023