ÖĞRENCİ BAŞARISINI ETKİLEYEN ETMENLER

ÖĞRENCİ BAŞARISINI ETKİLEYEN ETMENLER

Öğrencilerin okul başarılarını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır.

Bu faktörlerin, öğrencilerin başarılarında olumulu ya da olumsuz etkileri mevcuttur.

08.12.2023 195

***Benlik Algısı: 

Çocuk dünyaya geldiği zaman belirgin bir ben kavramı yoktur. "Ben" çocukluğun ilk yıllarında doğru ve yanlışlarla başlar. Benlik gelişimi yaşlara göre farklılık gösterir. 7-12 yaş dönemini sakin geçiren çocuk ergenlik döneminde benlik arayışına girer. Kendini doğru tanıma olanağı bulan bireyler çatışmaları kolay atlatır. Başarılı öğrencileri, başarısız öğrencilere göre başarıya dönük olumlu bir tutuma sahiptir. Kendilerine güven duyarlar. Sorumluluk duyguları gelişmiştir. Duygusal açıdan daha olgundur. Başarılı öğrenciler yeteneklerinin ve kapasitelerinin farkındadır. Başarısız öğrenciler kendilerini tam olarak değerlendiremez. Bu yüzden amaçlarını belirlemekte ve amaçlarına ulaşmakta sorun yaşarlar.

***Zihinsel Faktörler: 

Başarılı öğrenciler ile başarısız öğrencilerin zeka düzeyleri arasında belirgin farklılıklar görülür. Okulda başarısız olan çocuklar arasında fiziksel engelli ya da zihinsel öğrenme yetersizliği olanlar özel eğitime ihtiyaç duyar. Başarısız öğrencilerin tümevarım, tümdengelim gibi akıl yürütme süreçlerini aktif olarak kullanamaz.

***Sınav Kaygısı:

Başarısızlık,  kaygı düzeyinden olumsuz etkilenir. Başarısız öğrencilerin kaygı düzeyi, başarılı öğrencilerin kaygı düzeylerinden daha yüksektir. Sınav kaygısı akademik performansa etki eder. Sınav kaygısı yaşayan çocuklar sınavda elde edecekleri başarı düzeyinin kişisel değerlerini yansıtacağına inanır. Başarısız olduklarında akılsız olduklarını düşünürler. Sınav kaygısı olan öğrencilerin birçoğu çalıma alışkanlığı kazanamamıştır. Orta şiddette kaygı düzeyi başarıyı arttırır.

***Duygusal Faktörler:

Başarılı öğrenciler başarılarını kişisel etkenlere, başarısız öğrenciler başarısızlıkları çevresel etkenlere bağlarlar. Başarılı öğrenciler, başarısız olanlara göre, kendilerini daha iyi kontrol edebilir. 

***Cinsiyet Faktörü:

Ergenlik döneminden, erken yetişkinlik dönemine kadar kız öğrenciler erkek öğrenciledden daha başarılı olur. Öğrenciler başarılarını yetenek, başarısızlıklarını ise şans etkeniyle açıklarlar. Kız öğrenciler çabayı, erkek öğrenciler ise yeteneğin önemli olduğunu düşünür.

***Anne ve baba tutumları:

Çocuğun öğrenmeye dönük tutumu ile ailenin tutumu arasında yoğun bir ilişki vardır. Anne ve babanın okula ve öğrenmeye karşı olumsuz tutumu, çocuğunda okula karşı olumsuz duygular geliştirmesine yol açar.