Ana hatlarıyla sosyalleşme; kişinin kendi grubu ya da toplumunun değerlerin benimsemesi ve onlar gibi davranmayı öğrenmesi olarak anlamlandırılır.
Başka bir tanımlamayla sosyalleşme; bireyin, içinde yaşadığı toplumun normlarını, değerlerini, kendisinden beklenen rolleri, tutumları ve davranış yapılarını, toplumsal etkileşim için gerekli becerileri; benlik ve kimlik duygusunu kazanma, içinde yaşadığı kültürü
içselleştirme sürecinin adıdır.
Bir canlı olarak insan; yaşamının başlangıcından sonraki en az 5-6 yıllık dönemde herhangi bir destek ve yardım almadan hayatını sürdüremez. Sosyolojik kavram olarak toplumsallaşma; yaşamını devam ettirebilmek için yardıma ihtiyaç duyan insanın, içinde doğduğu topluma adapte olabilme sürecidir.
***ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ SOSYALLEŞME ÖZELLİKLERİ
***Arkadaş edinme:
-Arkadaşlık, çocuğun aile ortamından çıkıp kendi yaşıtları ile iletişimkurmaya başlamasıdır. Özelikle arkadaşlıkların başladığı 3-6 yaş dönemi çocuğun kendini ifade etmesi açısından büyük önem taşır. Oyun çağındaki çocukların arkadaş edinmesi çok doğal bir durumdur.
Önemli olan çocuğun kaynaşabileceği ortamı bulabilmesidir. Bu doğallığı sağlayan ise oyun ortamının olmasıdır.
-Arkadaş ilişkileri çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi açısındankesinlikle evde karşılanamaz. Farklı kişilerle arkadaşlık kurabilmek ruhsal olgunluğu gerektirdiğinden hiç arkadaşı olmayan bir çocuğun duygusal problemler yaşayabileceğini düşünebiliriz.
Özellikle içe dönük çocuklarda buna benzer durumlar sıklıkla görülmektedir.
-Ailede yaşanan sıcak ilişkiler ve aile içindeki iletişim, çocuğun arkadaş çevresinden öğrenebileceği olumsuz davranışları engelleyecektir. Çocukların arkadaş ilişkilerinde yaşadığı problemleri ele alırken aile yapısını, aile içi iletişimi ve ilişkileri de incelemek gerekir. Anne
baba; çocuğu yeni arkadaşlar edinmesi, yaşanacak problemlerin üstesinden gelebilmesi, kendisine uygun arkadaşı seçebilmesi için cesaretlendirmelidir.
Anne baba ve çocuk arasındaki paylaşımlar, sohbetler de aile içi iletişimi güçlendirecektir.
-Çocukların arkadaşlarına verdikleri önem, anne ve babaların düşündüklerinden çok daha büyüktür çünkü gruba kabul edilmeyen çocuk mutsuzdur. Arkadaşları tarafından aranılıp beğenilmek onun için derslerinde başarılı olmaktan çok daha önemlidir. Arkadaşlık çocuğa
sorumluluk, işbirliği, kendine güven kazandırır. Çocuk başkalarına bakarak kendini tanır. Beğenip beğenmediği yönlerini daha iyi ortaya çıkarıp değerlendirebilir.