DİKKAT NEDİR?  DİKKATİ DAĞITAN UNSURLAR NELERDİR?

DİKKAT NEDİR? DİKKATİ DAĞITAN UNSURLAR NELERDİR?

Dikkat; duygularla düşünceyi bir nokta üzerinde toplama, uyanıklık hali oarak adlandırılmaktadır. Dikkat, öğrenmenin en önemli unsurlarından biridir.

21.02.2024 206

Dikkat; bir durmu,bilgiyi,kavramı öğrenmek, anlamak veya kavramak amacıyla gösterilen zihinsel çabadır. Dikkat, etkili ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi için özel bir öneme sahiptir.

Dikkati belirli bir konu üzerinde toplamadan, çalışmada ısrarcı olunması boşuna zaman yitirmekten başka bir şey değildir. Bu tür bir çalışma anlayışı verimli olmadığı gibi; öğrencide ders çalışmaya karşı genel bir isteksizlik, ilgisizlik, hoşnutsuzluk ve bıkkınlık duygusunun ortaya çıkmasına da neden olur.

***Dikkat, öğrencinin öğrenme sürecinin yanında;

*Davranışlarının şekillenmesinde,

* Algılamasında,

*Hatırlamasında,

*İletişim kurmasında,

*Problem çözmesinde ve diğer alanlarda önemli bir rol üstlenir.

Dikkat sürecini etkileyen bir dizi psikolojik, çevresel ve sosyal değişkenler mevcuttur.. Başarılı olmak için dikkat dağıtıcıların farkında olunması ve bunların kontrol altına alınması son derece önemlidir.

***ÖĞRENCİLERDE DİKKATİ DAĞITAN UNSURLAR :

-Dışsal Sebepler,

-içsel Sebepler.

-Açlık, yorgunluk ve uykudan kaynaklanan sebepler

-Sıkılma veya çalışılacak konunun ilgi çekici olmamasından kaynaklanan sebepler

-Kişisel kaygılar

-Hayal kurma

-Çalışılacak konunun zor olduğu düşüncesi ve çalışmaya başlayamama

-Akıldaki değişik durum ve duygular.

21-02-202401-12-202312-11-2023