DİJİTAL İÇERİK STRATEJİ BELGESİ YAYIMLANDI

DİJİTAL İÇERİK STRATEJİ BELGESİ YAYIMLANDI

''Eğitimde yenilikçi yaklaşımlar sunan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü, Dijital İçerik Stratejisi Belgesi'ni eğitim paydaşlarına sunuyor.!!

12.03.2024 115

   YEĞİTEK'in önümüzdeki yıllarda dijital içerik alanındaki vizyonunu, misyonunu ve takip edeceği stratejileri ortaya koyma hedefiyle hazırlanan belge; kılavuzlar, pratik ve uygulamaya dönük öz bilgiler içeriyor.

Belge, dijital içerik stratejisini daha net açıklayabilmek için dijital içeriğin tanımı gibi temel tartışmalardan hareket ederek alana dair kuramsal bir çerçeve çiziyor. Bu çerçevede belgede, EBA'da iki temel içerik tasarım stratejisinin takip edileceği vurgulanıyor: İlki, EBA'da yer alan tek bir kazanımla eşlenmiş parçalı "Öğrenme Nesne"lerinin standartlara uygunluğuna göre tasnifi yapılarak seçilen kaliteli içeriklerin "Zenginleştirilmiş Kitap" hâline getirilmesi; ikincisi, bütünsel bir çerçevede birden fazla kazanımla eşlenen ve farklı içerik türlerini bünyesinde barındıran "Öğretim Materyali" yaklaşımı ile öğretim programlarında yer alan kazanımları kapsayacak, öğretmenin sınıf içinde öğrencinin de istediği zamanda kullanabileceği içeriklerin üretilmesi.

Her iki tasarım sürecindeki çalışmalarda, temel ihtiyaçlardan birinin standartların belirlenmesi olduğu görülüyor. Bu doğrultuda Strateji Belgesi kapsamında her bir içerik türü için standartlar ve ihtiyaç duyulacak kılavuzlar oluşturuldu. "Dijital Erişilebilirlik" ilkeleri gözetilerek oluşturulan her içerikle,öğrenenlerin dijital içeriklere veya hizmetlere erişimlerini engelleyen unsurların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Strateji Belgesi, sahadan, Genel Müdürlüklerden, ilgili kurum ve kuruluşlardan ve diğer paydaşlardan geri bildirim alınarak sürekli gelişen canlı bir doküman olma özelliği taşıyor.

Tüm paydaşlar, görüş ve önerilerini birfikrimvar@eba.gov.tr adresinden Genel Müdürlüğümüze iletebiliyor.

 

 

 

Dijital İçerik Strateji Belgesi

Ek-3 Öğretim Materyali Hazırlama Kılavuzu

Ek-4 Öğrenme Nesnesi Kılavuzu

Ek-5 Eğitsel Video Hazırlama Kılavuzu

Ek-6 Etkileşimli İçerik Hazırlama Kılavuzu

Ek-7 Aşırı Bilişsel Yüklenme (Makale)

İçerik İnceleme ve Değerlendirme Kriterler

Kaynak: https://yegitek.meb.gov.tr/www/dijitalicerikstratejibelgesiyayimlandi/icerik/3575