DERSLERİNİZDE BAŞARILI OLMAK İSTİYORSANIZ

DERSLERİNİZDE BAŞARILI OLMAK İSTİYORSANIZ

Derslerde başarılı olmak istiyorsanız planlı ders çalışma yollarını bilmelisiniz.

Bu konuda sizlere bazı tavsiyeler...

01.12.2023 280

28-11-202312-11-202328-11-2023Verimli Ders Çalışma Önerileri

 

 

1- Çalışma amacımızı belirlemeliyiz

 

Ders çalışırken ilk olarak amaç belirlenmeli ve buna göre hareket edilmeli. Kısa ve uzun vadeli gerçekleştirilecek amaçlar olarak ayırabilirsiniz.

 

2- Planlı olmak önemlidir

 

Ders çalışmaya nereden başlanacağı, hangi derse ne zaman ve ne kadar vakit ayrılacağı, mola süreleri planlama için önemlidir. Çocuğun zayıf olduğu konu ve dersler de göz önünde bulundurularak zaman planlaması yapılması önemlidir. Günlük, haftalık, aylık planlamalar yapmak çalışmalarda büyük bir kolaylık sağlar.

 

3- Zamanı verimli kullanmayı öğrenmeliyiz

 

Hangi derse ya da konuya ne kadar süre ayrılacağı ilgi, zorluk, öğrenme hızına göre belirlenebilir.

  • Yoğun çalışma saatleri yerine esnek saatler planlayarak çalışmak daha verimlidir.
  • Çalışken bir sayısal ders bir sözel ders şeklinde çalışma planı yapmak verimi artırabilir.

 

 

 

4- Kısa ve çok tekrar ederek çalışmalıyız

 

Uzun saatler ders çalışılmasına rağmen başarısız olunuyorsa bundan vazgeçilmeli. Kısa süreli ve sık sık çalışmak daha yararlıdır. Örneğin; 45 dakikalık çalışmanın ardından 15 dakika mola vermek dağılan dikkatin toparlanmasına ve daha verimli çalışılmasına yardımcı olur. Aralıklı ders çalışma yöntemi olarak

 

 

 

5- Çalışacağımız ortam çok önemlidir

 

Toplu, düzenli, az detay bulunan, ortalama ısı ve ışık kaynağına sahip olan, gürültüden uzak, dikkat dağıtacak görseller veya eşyalar bulunmayan bir çalışma ortamı daha verimli olur.

 

6- Alıştırma yapmalıyız

 

Çalıştıktan sonra konuyu en iyi pekiştirme yöntemi alıştırma yapmak ve soru çözmektir.  Tekrar yapıldıktan sonra hatalı sorulara tekrar yanıtlanmalı, yine yanlış cevaplanıyorsa öğretmenden destek alınmalıdır.

 

7- Derse hazırlıklı gelmek önemlidir

 

Derslerde konuyu önceden gözden geçirmek, konu hakkında bilgi edinmek dersi anlamayı kolaylaştırır. Bu durum derse katılımı artıracağı için bilgiler daha kalıcı hale gelir.

 

8- Önemli Yerleri Not Almalıyız

 

Ders dinlerken ya da çalışırken önemli bilgileri not almak bilginin kalıcılığını arttırır. Renkli kalem kullanmak, şekil, grafik veya görsellerden yararlanmak notun düzenli olmasını ve daha iyi öğrenilmesini sağlayabilir.

 

9- Sık Sık Tekrar Yapmak Gerekir

 

Zamanla ve yeni konular öğrenildikçe eski bilgiler unutulabilir. Önceden öğrenilen bilgileri unutmamak için aralıklı olarak tekrarlar yapmak gerekir. Ayrıca yapılan bu tekrarlar sınavlarda kolaylık sağlar.

 

10- Teknoloji kullanımını sınırlamak lazımdır

 

Televizyon, bilgisayar, özellikle de telefonun bulunduğu bir ortamda olmak  verimi azaltır. Ders çalışırken ara ara telefona bakmak, mesaj okumak ya da yazmak, sosyal medya bildirimlerine bakmak sık yapılan hatalardır. Ders çalışma süresi içerisinde teknolojiyle hiçbir bağlantı kurulmamalı, akıllı cihazlar odanın dışına çıkarılmalı ve bunun için mola vakti kullanılmalıdır.