ÇOCUKLARLA ETKİLİ İLETİŞİM KURMA YOLLARI

ÇOCUKLARLA ETKİLİ İLETİŞİM KURMA YOLLARI

Çocuklar yaşamlarını sürdürebilmek için sadece beslenme,barınma gibi temel ihtiyaçlara gereksinim duymazlar.Onların anne baba sevgisine ve ilgisine de ihtiyaçları vardır.Bu ihtiyaç, beslenme kadar önemlidir.

Çocuğun kendi ayakları üzerinde durabilmesi, özgüveninin gelişmesi,kişiliğinin oturması; aile içi etkili bir iletişim ve ilgiyle mümkündür.

Çocuklarımızla aynı dili konuşabilmek, onlara etkili bir iletişim kurabilmek için neler yapabiliriz?

İşte size öneriler...

06.03.2024 200

*** 1.Etkin Dinleme:

   Başka bir işlerle meşgul olmadan, yüzüne bakarak, söz kesmeden, aynı seviyede, jest ve mimiklerle, fiziksel temas ve göz teması kurarak, cesaretlendirerek, dikkatli ve özenli, geri bildirimlerle dolu bir dinleme etkili dinlemedir. Çocuk kendini iyi ve anlaşılmış hisseder. Etkin dinlemede ebeveyn çocuğun kendi başına düşünmesine yardım eden kişi rolündedir. Sorumluluk çocuğa bırakılmıştır. Ebeveyn sadece çözüm bulma konusunda ona yardım eder. Çocuklar dinlenmemeleri ve ciddiye alınmamaları konusunda aşırı duyarlıdırlar. Dinlenmediklerini hemen fark ederler. Uzun süre dinlenmeyen çocuklar savunmaya çekilirler, işbirliğine yatkın olmazlar ve içlerine kapanabilirler. 

***2.Koşulsuz Kabul:

   Çocuğun olduğu haliyle benimsenmesidir.Başarılı, zeki,uzun boylu, uyumlu vs olduğu için değil, her şartta çocuğun sevilmesi, kendine güven duymasına ve olumlu bir benlik algısı geliştirmesine sebep olacaktır. 

***3.Koşulsuz Sevgi:

   “İyi ki Benim Çocuğumsun”, “Senin Gibi Bir Çocuğum olduğu İçin Çok Mutluyum”, ”Her Ne Olursa Olsun Seni Seviyorum diyebilmek, olumlu bir iletişim için önemlidir. 

***4.Anlamaya Çalışma:

   Onları anlamak için, sık sık kendimizi onların yerine koymak gerekir. Çocuklarımızın eşyalarını, oyuncaklarını kardeşleriyle, arkadaşlarıyla paylaşmamalarından yakınırız. Peki acaba biz kendi eşyalarımızı, oyuncaklarımızı başkalarıyla rahatlıkla paylaşabiliyor muyuz? 

***5.Tanımaya Çalışma:

   Çocuğunuz en çok hangi rengi seviyor? En iyi arkadaşının adı ne? Onu tanıyor musunuz? Öğretmenini seviyor mu? Öğretmeninin adı ne? En çok kimi taklit ediyor? Büyüyünce kim gibi olmak istiyor? En çok ne yemekten hoşlanıyor? TV’ de en çok hangi programı seviyor? Neleri yapmaktan hoşlanıyor? Gelecekte nasıl bir işi olsun istiyor? Biliyor muyuz? Bilmek için onlar ile oynamak, oynadıkça tanımak iletişimi geliştirir.

***6.Hayatı Paylaşma:

   Hayatın her aşamasında, hep birlikte çözüm üretme, çocuğun çözüm önerilerini dikkate alma, dinleme ve paylaşma kendini yeterli hissetmesinde önemli rol oynar.

***7.Kararlı, Tutarlı Olmak ve Davranışlarımız ile Model Olmak:

   Onları yapma dediğimiz şeylere biz programlıyoruz. Yapılmaması gereken şeyleri değil, yapılmasını istediğiniz şeyleri söylemek, iletişimi yumuşatacaktır. Davranışlarımızdaki kararlılık ve tutarlılık gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir. Çocuklara verilen sözlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesi, size olan saygılarını arttıracaktır. 

***8.Kaliteli Zaman Geçirme:

   Kaliteli zaman geçirme; başka şeyle meşgul olmadan ona zaman ayırmak, onunla oyun oynamak paylaşmak onun hayatının parçası olmak demektir. Kaliteli zaman, kaliteli birliktelik çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlar. Bunun yanında oyun oynarken, çocuğunuzu daha iyi tanır, sorunlar ile nasıl baş ettiğini görme fırsatınız olur.

05-03-202419-01-202414-12-202313-12-2023