ÇOCUKLARDA GÖZLEMLENEN PROBLEMLİ DAVRANIŞLARIN NEDENLERİ

ÇOCUKLARDA GÖZLEMLENEN PROBLEMLİ DAVRANIŞLARIN NEDENLERİ

   Çocuklarda gözlemlenen problemli davranışların temelinde çeşitli nedenler rol oynayabilir. Bu nedenlerden bazıları şöyle sıralanabilir.

02.04.2024 159

1-Çocuğun Deneyimlediği Zorlayıcı Yaşam Olayları:

 Çocukların duygusal zorluklar yaşamasına neden olan; aile içi stres, ayrılık, yakın kaybı gibi durumlar, genellikle endişe, üzüntü, korku gibi duygusal tepkilere yol açabilir. Bu yaşantılar çocuklarda normal davranışlarından farklı ve istenmeyen davranışların ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Bu Konuda Öneriler: Aileler, çocuklarının duygusal ihtiyaçlarını anlamak ve desteklemek için aile bireyleri arasındaki iletişimi güçlendirmeli, duygularını ifade etmelerine olanak tanımalı ve güvenli bir ortam sağlamalıdır.

2-Aile İlişkileri:

Çocuklar, aile içindeki iletişim eksikliği ve aile içi şiddet gibi olumsuz yaşantılardan etkilenebilir. Yüksek stres seviyelerine maruz kalan ya da tutarsız ebeveyn tutumlarına sahip ailelerde büyüyen çocuklar, genellikle daha fazla davranış problemleri sergilerler. Bu durumlar, çocukların duygusal ve davranışsal sorunlar yaşamasına yol açabilir.

3-Arkadaş İlişkileri:

Çocuklar yaşıtlarıyla uyumlu ilişkiler kuramadığında sosyal becerilerini geliştirmede zorlanabilir. Bu durum reddedilme, dışlanma ve görmezden gelinme gibi sorunlara neden olabilir. Bu tür durumlarla karşılaşan çocuklarda genellikle çeşitli davranış problemleri ortaya çıkabilir.

4-Çocuğun Yakın Çevresi:

Çocuğun yaşadığı çevrenin sosyal, fiziksel ve ekonomik koşulları çocuğun uyum sürecini ve davranış sorunlarını etkileyebilir.

5-Dikkat Eksikliği:

Çocuğun dikkatini toplama, sürdürme ve dürtü kontrolünde zorluklar yaşaması sosyal yaşamında davranış problemlerine yol açabilir.

 

25-03-202405-03-202426-01-2024