ÇOCUK EĞİTİMİNE DAİR ANAHTAR BİLGİLER

ÇOCUK EĞİTİMİNE DAİR ANAHTAR BİLGİLER

Sosyal ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için ebeveynlere yönelik tavsiyeler...

11.01.2024 173

*Çocuklara birer birey olarak saygı gösterilmelidir. Anne-babalar çocuklarını, kendilerinin küçük bir kopyası olarak düşünmemeli ve onların farklı kişilik özelliklerine sahip olduğunu kabul etmelidir.

*Çocuğun duygularını rahatlıkla ifade edebileceği ortamlar sağlanmalıdır. Çocuğun duygularını açıkça ifade etmesi için sakin bir ortamda onu cesaretlendirmeli ve ondan sabırla konuşması beklenmelidir. Yaşadıklarına duyarlı olunmalı ve hisleri paylaşılmalıdır. Günlük yaşamda “Bugün çok mutlu görünüyorsun.” gibi duygularını isimlendirebileceği cümleler kurulmalıdır.

*Çocuklara, gelişim düzeylerine uygun kurallar konulmalıdır. Kuralların gerekçeleri açıklanmalıdır. Örneğin “Yemeğini bitirmelisin çünkü iyi beslenmek bizi hastalıktan korur.” gibi…

*Çocuklara günlük yaşamda, karar verme davranışı kazanabilmeleri için uygun ortamlar sağlanmalıdır. Örneğin okunacak kitaba, o gün pişecek yemeğe, birlikte gezilecek yerlere çocukla birlikte karar verilmelidir. Çocuğun verdiği kararların sonuçları üzerine birlikte konuşulmalıdır.

30-10-202319-10-2023