ANNE BABA TUTUMLARININ ÇOCUKLARDAKİ KARAKTER GELİŞİMİNE ETKİLERİ-2

ANNE BABA TUTUMLARININ ÇOCUKLARDAKİ KARAKTER GELİŞİMİNE ETKİLERİ-2

          İhmalkâr,ReddedenEbeveynTutumlarıveÇocuğunKarakterGelişimineEtkisi

    İhmalkâr ve  reddedici bir tutum sergileyen ebeveynler, çocuğun hayatıyla yeterince ilgilenmezler. Çocuğun duygusal ihtiyaçları dadâhil olmak üzere temel ihtiyaçları ihmal edilir. İhmalkâr ebeveynlerin kendi ihtiyaçları ve sosyal yaşamı çocuktan daha önceliklidir. Bu ebeveynler çocuğun olumlu yönlerini görmezken hatalarına ve başarısızlıklarına aşırı tepkiler verebilir. Cezalandırma, aşağılama veya yok saymadavranışlarıhâkimdir.

   Çocuğun belli bir rutini, düzeni yoktur.

14.11.2023 201

     

    Aile içerisinde sevilmediğinin ve ilgi görmediğinin farkındadır. Ancak çocuğun sevgiye, desteğe ve ilgiye de son derece ihtiyacı vardır. Sosyal yönü zayıf, geri planda kalan, duygusal olarak gelişmemiş bireyler olarak yetişirler. İhmalkâr, reddeden ebeveyn tutumlarıyla yetişen çocukta özgüven gelişemez. Çocuk ailede göremediği sevgi sonucu başkalarına karşı merhametsiz ve sevgisiz davranabilir. Öfkeli, saldırgan davranışlar sergileyebilir. Çocuk kendisi sevgiye layık görmeyebilir.

   Ailenin tutumunu genelleyerek “beni kimse sevmiyor, beni kimse istemiyor” diye düşünebilir.Ergenlikte riskli davranışlar, arkadaşlıklar kurabilir. İhmalkâr, reddeden ebeveynlerin bu tutumlarının altında yatan nedenler farklılık gösterebilir. Tecavüz gibi istenmeyen ilişkiden doğan bebekler, planlanmamış gebelikler bu tutuma neden olabilir. Çocuğun bakımı nedeniyle ebeveynlerden biri diğerine yeterince ilgi göstermiyorsa ilgisiz kalan ebeveyn çocuğu dışlayabilir. Engelli veya bakımı zor çocuklarda da bu ebeveyn tutumu görülebilir.