AFET EĞİTİMİ HAZIRLIK GÜNÜ

AFET EĞİTİMİ HAZIRLIK GÜNÜ

   Her yıl 12 Kasım tarihinde okullarımızda ''Afet Eğitimi Hazırlık Günü'' olarak kutlanmaktadır.

14.11.2023 264

    Eğitimin amacı, insan ve toplum yaşamını kolaylaştırmak, güzelleştirmek, zenginleştirmek, iyileştirmek, kişiyi ve toplumu mutlu kılmaktır. Eğitimde atılan her bir adim, toplumun duyarlılık bilincini, yaratıcılığını, akilci düşünme gücünü, doğal yeteneklerini ve becerilerini geliştirmek için gereken gücü artırmaktadır.

   Deprem, sel baskını, heyelan, çığ, yangın, tsunami gibi olaylar doğal afetlerdir. Zaman zaman doğal afetlerle karşılaşabiliriz. Doğal afetler can ve mal kaybına yol açar. Bu afetlerden en az zararla kurtulmak için yeterince bilgilenmeliyiz. Yapılması gerekenleri öğrenip, gereken önlemleri almalıyız. Ancak bu şekilde doğal afetlerin zararlarından kurtulabiliriz.

 

   a. Afet Öncesi:

 

Afet öncesi dönemde afet yönetimi, genel olarak, afet zararlarını en aza indirebilmek amacıyla gerekli önlemleri almayı, mümkün olan hallerde önlemeyi, mümkün olmayan durumlarda ise acil kurtarma ve yardım çalışmalarının etkin bir biçimde yapılmasını sağlamayı, afet zararlarının azaltılması çalışmalarını kalkınmanın her aşamasına yaymayı ve insanları bu konularda eğitmeyi amaçlamaktadır.

 

b. Afet Esnasında:

 

Afet yönetiminin afet sırasındaki amaçları, mümkün olan en fazla sayıdaki insanı kurtarmak, afetlerin doğurabileceği ek tehlike ve risklerden insan canını ve malını korumak; afetten etkilenen toplulukların hayati gereksinimlerini en kısa (bilgi yelpazesi.net) zamanda karşılamak ve hayatın normale dönmesini sağlamaktır. Bu amaçların gerçekleşmesi, afet öncesi yapılan plan ve hazırlık çalışmalarının, kurulacak teşkilatın afet anında etkin bir biçimde harekete geçirilmesiyle mümkün olabilmektedir.

 

c. Afet Sonrası: Afet sonrası dönemde afet yönetiminin amacı, afetin doğurabileceği ekonomik ve sosyal kayıpların en düşük düzeyde kalmasını veya etkilerin en kısa sürede düzeltilmesini ve afetten etkilenen topluluklar için emniyetli ve gelişmiş yeni bir yaşam çevresi oluşturulmasını sağlamaktır.

 

DEPREMLER, ÖNCESİ, DEPREM ANI VE SONRASI ALINACAK TEDBİRLER

 

Deprem, yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır. Depremin olacağını önceden tespit eden cihazlar veya yöntemler henüz bulunamamıştır. Bu nedenle, depremle içi içe yaşayan ülkeler depremin yaratacağı olumsuz etkilere karşı hazırlıklı olmak zorundadır. Ülkemiz topraklarının %92´sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun da %95´inin bu bölgeler üzerinde yaşadığı bilinmektedir.

 

Deprem Öncesi Alınacak Önlemler

 

Bina İçi Alınacak Tedbirler:

 

1) Yerleşim bölgelerini titizlikle belirlemeliyiz. Evimizi gevşek toprağa sahip meyilli yerlere yapmamalıyız.

 

2) Yapıları deprem etkilerine karşı dayanıklı yapmalıyız

 

3) Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.

 

4) Mevcut binaların dayanıklılıklarını arttırmalıyız.

 

5) Sigorta sistemine dahil olmalıyız. v.b.

 

 Bina Dışında Alınabilecek Tedbirler

 

1- Enerji hatlarından, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşmalıyız. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olmalıyız.

 

2- Deniz kıyısından uzaklaşmalıyız.

 

3- Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunmamalıyız. Böyle bir ortamda isek en seri şekilde güvenli bir ortama geçmeliyiz.

 

4- Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olmalıyız.

 

 Depremden Sonra Alınacak Önlemler

 

1- Kesinlikle panik yapmamalıyız.

 

2- Sarsıntı kesilince önceden hazırladığımız afet çantası ile acil ihtiyaç duyulacak diğer malzemeleri (giysi, battaniye, su ve gıda gibi) (bilgi yelpazesi.net) yanımıza alarak derhal bulunduğumuz yeri önceden belirlediğimiz yollardan terk etmeli ve toplanma yerine gitmeliyiz.

 

3- Yıkılan binalarda yardıma ihtiyacı olanlara kurtarma, İlk yardım ve enkaz kaldırma çalışmalarında yardımcı olmalıyız.

 

4- İkinci sarsıntı ihtimaline karşı tedbirli olmalıyız.

 

5- Telefon hatlarını meşgul etmemeliyiz.

 

6- Yollarda hasta ve yaralı nakli yapılacağı için trafiği engellememeliyiz.

 

7- Deprem hakkında söylenti ve dedikodulara inanmamalıyız.

 

8- Aile içinde birbirimizle dayanışma halinde olmalıyız. Özellikle çocukları olayın etkisinden uzaklaştırmalıyız.

14-11-202314-11-2023