18 MART 1915 YILINDA NE OLDU?

18 MART 1915 YILINDA NE OLDU?

   Tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından biri yaşandı Çanakkale'de...

Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi idi Çanakkale...

18 Mart 1915 tarihinde anlı şanlı düşman ordularının, ''hasta adam'' dedikleri Osmanlı Devleti'ni paylaşma iç güdüleriyle başlattıkları bu savaş neden başladı, sonucunda neler yaşandı?

18.03.2024 189

   İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazı'nı ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçlamışlardır. Eğer Çanakkale Boğazı İtilaf Devletleri’ne geçmiş olsaydı Rusya’ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılı Şubat ayında saldırılar başlamıştı. 18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu’nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağlamıştır.

 

   Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı aralık ayında Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmek zorunda kalmışlardır. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihinde unutulmayan altın sayfalardan biri olarak anılmaktadır.. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile çok büyük bir zafer elde edildiğinden Türk milletinin kazandığı zafer olarak tarihe geçmiştir.

 

   Kısacası  ÇANAKKALE; İMANIN İMKANA GALİP GELDİĞİ COĞRAFYANIN ADI OLARAK TARİHLERE KAZINMIŞTIR.

   Çanakkale; bizim için onurunu, şerefini, haysiyetini çiğnetmeyen ecdadımızın vatanı için gözünü kırpmadan ölüme gittiği kutsal vatan toprağıdır. Atalarımız, tüm güçleriyle saldıran düşmanlara göğsündeki yenilmez imanıyla karşı durmuş, tüm dünyaya örnek olacak bir bağımsızlık mücadelesi göstermiştir. Rengini şehitlerimizin vatan toprağına dökülen kanlarından alan bayrağımızı asla yere düşürmemişlerdir.

    

  Günümüzde atalarımızdan devraldığımız şanlı bayrağımızı gençlerimiz; eğitimde, teknolojide, bilimde, sanatta ve daha birçok alanda kazandıkları başarılarla onurlandırıyorlar.

 "Çanakkale Geçilmez" sözünü tarihe altın harflerle yazan atalarımıza layık evlatlar olarak, üzerimize düşen sorumluluğun farkında olan bizler, sahip olduğumuz millî şuur ile daha güçlü bir Türkiye için her zaman daha çok çalışacağız. 

 

109. yılında saygı rahmet ve minnetle andığımız şehitlerimizin ruhları şad olsun...

18-03-202418-03-202418-03-202418-03-2024