10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

10 Aralık gününü içine alan haftayı her yıl İnsan Hakları ve Demokrasi haftası olarak kutlamaktayız.


       İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine “ İnsan Hakları” denir.

      İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayırımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. İnsanlar arasında hak, eşitlik, adalet, özgürlük düşüncesi yaygınlaştıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır.

09.12.2023 281

   

      24 Ekim 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü’nün öncelikle amacı dünyada barışı ve güvenliği sağlamaktı. 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü “İnsan Hakları Bildirgesi”ni kabul ve ilan etti. İnsan Hakları Beyannamesi 30 maddeden oluşmuştur. Bu beyanname insana değer veren, özgürlük, eşitlik tanıyan duyurudur.

   

      Bütün bu çalışmalar insanların daha çağdaş yaşama isteğinin birer ürünüdür. Zamanında insan haklarının tam ve hiçbir ayrım yapmadan korunmaması bu zorunluluğu kaçınılmaz kılmıştır. Sözde var olması, tam uygulanmasını sağlamamıştır. Yapılan eksik uygulamalar, insanın insana yaptığı eziyetler insan kişiliğini zedeler olmuştur.

      Bireysel karşı koymalar etkili olamamıştır. Bu sebeple tam bağımsız ülkelerde yaşayan insanların haklarının, artık devletleri yönetenlerin güvencesi altında olması fikri ağırlık kazanmıştır. İnsan haklarını, insanın kendisi değil, yasalar, eşit olarak hiçbir ayrım yapmadan koruyacaktır.

      Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen bildiri ile insanların daha bağımsız yaşamaları öngörülmüş, bu 30 maddelik bildiriye uyulması konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılması istenmiştir.

    İnsan hak ve hürriyetlerini, yayınladığı bildirge ile teminat altına aldığını belirten Birleşmiş Milletler; günümüzde ne acıdır ki toplanıp da karar alamadığı, karar alıp da uygulamaya geçiremediği bazı coğrafyalarda insanların hunharca katledilmesine, soykırıma uğramasına maalesef ki sessiz ve seyirci kalmıştır.Aralarından çıkan bazı duyarlı sesleri de söndüren Birleşmiş Milletlerin teminat altına aldığı insan hakları konusunda yapamadıkları daha çok konuşulur ve eleştirilir bir hale gelmiştir.

   Özellikle Filistin'de uygulanan insan hakları ihlallleri ve binlerce çocuğun katledilmesine göz yuman politikaları sebebiyle soykırım uygulanan Ortadoğu coğrafyasında, gözyaşları ve hüzün halinde bir insan hakları günü kutlansa da amacından sapmış bu kutlamalar, mazlum insanları tatmin etmemektedir.

   Şairin de dediği gibi;''Çocukları ürkütülmüş bir dünyanın denizi mavi olsa ne yazar, olmasa ne...''

ÖZLÜ SÖZLER:

***Özgürlüğünden vazgeçen kimse, insanlık hak ve görevlerinden vazgeçmiş demektir.

***Kişisel hürriyetler kutsaldır. 

***Bütün insanlar özgür ve eşit doğarlar.

***Sevgi insanlığın, şiddet hayvanlığın kanunudur. 

09-12-2023